Sağlık Önerileri
Sağlığınıza dikkat edin.
Et Ürünlerine Dikkat
Etlerin gereğinden fazla pişirilmesi önemli besin
değerlerinin kaybına sebep olur. Etin pişirilmesi sırasında nemini kaybetmemiş
olması gerekir. Bunun için etin fırında pişmesine yakın üzerine ısıtılmış yağlı
kağıt yada alüminyum folyo ile kapatırsanız nem oranını kontrol edebilirsiniz.
Eğer eti mangalda pişirecekseniz odun kömürü iyice yanmalı
ve köz haline gelmeli. Daha sonra kömürün üzerine ince tabaka halinde kül
örtünüz. Izgara demirini iyice yağlayınız.
Etleri kömürün harereti biraz geçtikten sonra ızgaraya
koyunuz. Sık sık çevirerek etin suyunun içinde kalmasını sağlayınız.
Etleri dondururken mutlaka ufak miktar halinde ve kesinlikle
hava almayacak şekilde sarıp dondurunuz. Donmuş bir eti çözüp tekrar dondurmayınız.
Eğer dondurucunuz kuvvetli değil ise dondurma yöntemine başvurmayınız. Çünkü
etin yavaş donması, etin çözülme esnasında besin değerlerinin kaybolmasına
sebebiyet verir. Kırmızı etlerin derin dondurucudaki ömrü daha uzundur. Fakat
balık ve tavuk etlerinin ömrü daha kısadır. Dondurulmuş ürünü varsa mikrodalga
fırında, yok ise ocak veya normal fırında çözünüz ve kısa zamanda pişiriniz.
Et satın alınırken etin kararmamış, dokusunun gevşememiş
olmasına dikkat edin. Yağı sararmış olan et hayvanın yaşlı olduğunu gösterir ve
daha uzun pişme süresi ister. En önemlisi damgalı, ambalajlı ve güvenilir satıcıdan
aldığınıza emin olun.
Balık alırken; parmakla bastığınızda iz kalmıyor, kaslar
hemen düzeliyorsa, gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızı ise,
balık tazedir. Bayat balık ayrıca, kokusuyla kendini ele verir.
Tavuğun kalitesi gögüs etini dolgun ve sıkı olmasından
anlaşılır. Tavuk tazeyse göğüs kemiğinin ucu esnek olur. Tavuğun derisinde
oluşan mavi lekeler bozulma işaretidir.
Yorum Yap