Yiyeceklerdeki Protein ve Vitamin
Yiyeceklerdeki Protein ve Vitamin değerleri hakkında bilgiler.
Protein bakımından en zengin besinlerden biri yumurtadır.
Yumurta ayrıca iyi bir demir kaynağıdır. Yumurtanın taze olup olmadığını
anlamak için, su dolu bir kabın içine koyun. Eğer dipte kalıyorsa tazedir.
Yumurta haşladınız; sarsının yüzeyi gri-yeşil bir renk aldı.
Bu durum, yumurtanın demirinin kullanılmaz hale geldiğini gösterir. Bunu
yumurtanın haşlama süresini kısaltarak önleyebilirsiniz.
Yumurtanın çayla birlikte tüketilmesi de demirin vücutta
kullanılmasını engeller. Yumurtanın demirinden tam olarak faydalanmak
istiyorsanız, C vitamini bakımından zengin gıdalarla birlikte tüketin.
(portakal suyu gibi)
Kurubaklagillerin protein değeri yüksektir. Eti az yediğiniz
dönemlerde, kurubaklagilleri tahıllarla tüketmeniz, vücudunuzun protein
ihtiyacının karşılanmasına büyük katkı sağlar. Kurubaklagiller kolay pişmeleri
için önceden haşlanır ve haşlama suyu dökülür. Bu işlem kurubaklagillerdeki B
vitaminlerinin suyla beraber atılması demektir. Oysa bakliyatın bir gece önceden
ıslatılması da pişirme süresini kısaltır ve haşlama gibi vitamin kaybına neden
olmaz
Mutfağınızda su ürünlerinden sık sık yararlanmanız, daha
sağlıklı beslenmenizi sağlar. Çünkü su ürünleri, protein A,K ve B
vitaminleriyle, iyot, fosfor, çinko gibi mineraller açısından oldukça
zengindir.
Yorum Yap